Veel mensen die willen starten met het beleggen van geld om hun vermogen te vergroten, twijfelen op welke manier zij hun geld moeten investeren in beleggingsproducten. Twijfel je of je jouw vermogen moet investeren in aandelen of in obligaties? Lees dan in dit artikel meer over beide beleggingsproducten en de voordelen van beide vormen van beleggingen en beslis aan de hand van deze informatie welk beleggingsproduct het beste bij jou past.

Beleggen in aandelen

Als je belegt in aandelen, koop je in feite een klein deel van een bedrijf. Je wordt in dit geval een aandeelhouder genoemd: ofwel een eigenaar van een of meerdere aandelen en dus van een deel van het bedrijf. Wordt er winst gemaakt bij het bedrijf waar jij aandelen van hebt, dan profiteer je hier als aandeelhouder van. Wordt er verlies gemaakt, dan heb je hier als aandeelhouder ook mee te maken.

De voordelen van het beleggen in aandelen, zijn de volgende:

  • Je maakt winst als het bedrijf in kwestie winst maakt.
  • Je mag naar de aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf en kan dus een rol spelen in de besluitvorming van het bedrijf in kwestie.
  • Je kunt jouw aandelen op de beurs verkopen als je hier vanaf wil.

Beleggen in obligaties

Waar je bij aandelen een klein deel van een bedrijf koopt, is dit bij obligaties niet het geval. Investeer je in obligaties, dan geef je een bedrijf in feite een deel van jouw vermogen in de vorm van een lening. Je krijgt geen geld als er winst wordt gemaakt, maar verdient simpelweg geld in de vorm van rente. Naast bedrijven, kun je ook obligaties geven aan de Nederlandse overheid. In dit geval wordt er niet gesproken van een standaard obligatie, maar van een staatsobligatie.

De voordelen van een obligatie of staatsobligatie, zijn de volgende:

  • Je krijgt standaard een bedrag aan rente, in plaats van enkel een bedrag als het bedrijf in kwestie winst maakt zoals bij aandelen het geval is.
  • Eigenaren van obligaties worden bij faillissement eerder uitbetaald dan aandeelhouders. Je loopt dus minder risico bij obligaties dan bij aandelen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *