Mensen die in goud beleggen, hebben dit jaar een goed jaar. De rente blijft langer laag dan voorheen verwacht werd, beleggers zijn onzeker, de donkere wolken pakken zich samen boven de cijfers van het tweede kwartaal van 2016 en vanuit Azië is er veel vraag naar goud. Dit betekent dat de goudzucht onder beleggers aan kan houden, zo schrijft de beurssite Marketwatch.

De prijs van goud: toen en nu

De prijs van een ounce goud, ofwel 31 gram aan het edelmetaal, is in de eerste drie jaar van het jaar gestegen van 1060 Amerikaanse dollar naar 1250 Amerikaanse dollar. Dit is een stijging van 18 procent. Kijken we naar andere prijsstijgingen van goud in het verleden, dan zien we dat de prijs van goud niet meer zo hard is gestegen sinds het jaar 1986. Het eerste kwartaal van 2016 was dan ook het beste kwartaal voor goud sinds eind jaren tachtig.

Relatie goud met reële rente

Volgens analisten van de Canadese zakenbank RBC Capital Markets is het goud uit de kluis nog lang niet op. Goud onderhoudt sinds het jaar 2008 een relatie met de reële rente, ook wel de rente na aftrek van inflatie genoemd. Het edelmetaal laat de beste prestaties zien als de rente laag of zelfs negatief is. “De reële rente daalt opnieuw, terwijl de instroom in goud-EFT’s en de goudprijs een stijgende lijn laten zien”, zo schrijven de analisten van de bank. De analisten rekenen dan ook op een prijs van 1326 dollar op basis van de verwachte renteontwikkeling.

Nog meer geluk voor beleggers door dalende producties

Niet alleen de Canadese bank houdt zich bezig met goud, ook onderzoeksbureau Metal Focus is bezig met rapporten over het edelmetaal. In een nieuw rapport over de populaire veilige haven onder beleggers, stelt Metal Focus dat goudbeleggers dit jaar nog enthousiaster zullen worden over hun keuze om in goud te investeren. Het edelmetaal zal namelijk profiteren van een dalende goudmijnproductie in combinatie met een sterke vraag naar goud door centrale banken en consumenten, waardoor de prijs van goud nog verder zal stijgen. Metal Focus rekent zelfs op een stijging van de goudprijs tot maar liefst 1350 Amerikaanse dollar.

Volgens Murray Gunn van de Britse Bank HSBC zal de prijs van goud alleen nog maar verder stijgen. Hij denkt dat de goudprijs de bodem heeft bereikt en er alleen nog maar prijsstijgingen zullen volgen in de komende weken. Hij verwacht dat de prijsstijging zelfs tot 1500 Amerikaanse dollar kan komen, wat erg goed nieuws is voor mensen die in het edelmetaal geïnvesteerd hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *