Als je wil starten met het investeren van geld om jouw vermogen te vergroten, zijn er vele beleggingsproducten waar je jouw vermogen in kunt steken om rendement te behalen. Eén van de beleggingsproducten waar je jouw vermogen in kunt investeren, zijn strips. Veel mensen denken bij het beleggen in strips direct aan de stripboeken van Suske en Wiske of Kuifje waar flink geld voor wordt geboden, maar beleggen in strips is een feite een hele andere vorm van het vergroten van het vermogen. Wat beleggen in strips precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Beleggen in strips: een korte introductie

Beleggen in strips heeft niets te maken met het aankopen en verkopen van stripboeken, maar is een vorm van investeren in obligaties. Zo slaat de term ‘strip’ in de beleggingswereld op een normale obligatie van bijvoorbeeld de Nederlandse staat, waarbij de jaarlijkse rentebetalingen en de eindaflossing van de obligatie apart worden verkocht. Omdat de obligatie als het ware ‘gestript’ is, wordt er gesproken over een strip.

Verschil strips en standaard obligaties

Het verschil tussen strips en standaard obligaties is het volgende. Als je een normale obligatie hebt, krijg je ieder jaar een rentecoupon betaald en krijg je bij de laatste rentebetaling van de obligatie bovendien de hoofdsom van de lening terug. Koop je een gestripte obligatie, dan krijg je geen tussentijdse rente uitbetaald in de vorm van rentecoupons. Waarom strips dan toch interessant zijn om in te beleggen? Dat leggen we je graag uit aan de hand van een voorbeeld in onderstaande alinea.

Een voorbeeldberekening van strips

Stel, je koopt tien staatsobligaties van 1000 euro per stuk met een looptijd van drie jaar en een rentepercentage van 3,5 procent. Theoretisch gezien kun je dan ieder jaar gedurende de looptijd van tien jaar 10 x 35 euro rente krijgen op de staatsobligatie, maar deze zekerheid heb je niet. De rente kan namelijk stijgen, maar ook zeker dalen. Het is dan ook ieder jaar weer afwachten wat je voor rente gaat krijgen. Aan het eind van het tiende jaar krijg je de hoofdsom van de obligatie terugbetaald, plus de rente van dat jaar. In theorie is dit een bedrag van 10.035 euro.

Maar wat als je strips koopt in plaats van standaard obligaties? In dit geval krijg je geen geld door jaarlijks een rentecoupon te ontvangen, maar ontvang je geld door het renteverschil tussen de strips op de aankoopdatum en op de afloopdatum van de strips. Is dit renteverschil 3 procent, dan kun je flinke winst maken met jouw investering.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *