Eddy Elfenbein is een blogger die achter de blog Crossing Wall Street zit. Hij schrijft al meer dan 10 jaar over beleggen en geeft onder andere ieder jaar 20 tips over aandelen die volgens hem interessant zijn om het komende jaar in te investeren. Voornamelijk deze tips leverden hem een flink aantal lezers op, namelijk meer dan 25.000. Nu is hij een hele andere kant op gegaan, namelijk de kant van de ETF’s. Omdat de blogger de kosten van ETF’s veel te hoog vond, besloot hij zelf een nieuwe ETF te starten.

Een eigen ETF starten: het valt nog niet mee

Elfenbein heeft altijd al geklaagd over de hoge kosten die beleggers moeten betalen bij het investeren in ETF’s. Omdat hij wilde laten zien dat het ook veel goedkoper kon, begon hij een eigen ETF. Hij noemde ETF AdvisorShares Focused Equity ETF. Een hele mond vol en een professionele naam, maar het starten van een eigen ETF viel de blogger nog niet mee.

Veel om over na te denken

Bij het starten van een eigen ETF, is er veel om over na te denken. Gelukkig heeft Elfenbein al 10 jaar ervaring in het schrijven van artikelen over beleggen, waardoor hij een flinke portie kennis heeft opgebouwd over onder andere ETF’s. Zo bedacht hij voor zichzelf een opvallend beloningssysteem voor zijn ETF. Verslaat zijn blog de benchmark S&P 500, dan krijgt hij een bonus. Gebeurt dit niet, dan krijgt de blogger niets voor zijn ETF. Ook heeft de blogger een zogeheten ‘penalty’ bedacht. Doet hij het niet beter dan de benchmark, dan krijgen zijn beleggers korting op de vaste kosten. Hoe slechter de ETF het doet, hoe hoger deze kortingen worden.

Het is wel duidelijk dat de ETF van Elfenbein op deze manier veel goedkoper is dan andere ETF’s, maar het is nog even afwachten of deze ETF wel echt gaat werken. De toekomst moet uitwijzen of de ETF van Elfenbein ook op de lange manier succesvol zal zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *