Uitbreiding op Schiphol zal voor de Ierse prijsvechter Ryanair nog even op zich laten wachten. Desondanks gaat het de goedkope luchtvaartmaatschappij voor de wind.

Rechten van Transavia?

Op dit moment heeft Schiphol te weinig ruimte om Ryanair meer start- en landingsrechten te geven. Wél kijkt de prijsvechter met een schuin oog naar de rechten van KLM-dochter Transavia, die vorig jaar verlies leed. Het is mogelijk dat de KLM met de overweging speelt om een deel van de rechten aan Ryanair over te doen, maar topman Michael O’Leary verwacht dit niet. Hij denkt dat de KLM liever zoveel mogelijk haar eigen markt blijft beschermen.

Korte vluchten naar de prijsvechters?

Toch lijkt een dergelijk scenario in de toekomst niet onmogelijk. Michael O’Leary voorziet een situatie waarin grote luchtvaartmaatschappijen hun korte vluchten in Europa liever aan een prijsvechter als Ryanair overdoen. Zowel British Airways, Air France KLM en Lufthansa verzorgen deze vluchten momenteel met verlies. Toch moeten ze deze routes blijven verzorgen, om passagiers op hun intercontinentale vluchten een volledige verbinding te kunnen bieden.

Uitstekende winstcijfers

Intussen draaide Ryanair het laatste kwartaal van 2015 met prima cijfers. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2014, verdubbelde de winst van 49 miljoen euro naar 103 miljoen euro. Dit had Ryanair te danken aan het grote aantal passagiers. Dit steeg in het laatste kwartaal van 2015 naar 25 miljoen. Daarmee lag het aantal 20 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Bovendien profiteerde de luchtvaartmaatschappij het gehele jaar 2015 van een daling van de kerosineprijs met maar liefst 40 procent.
De aandeelhouders van de luchtvaartmaatschappij worden de komende negen maanden verwend. In die periode plant Ryanair om voor 800 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen. Het inkoopprogramma start op 5 februari 2016. Het zal het grootste aandeleninkoopprogramma zijn dat Ryanair tot nu toe uitvoerde. De waarde van de aandelen van de zittende aandeelhouders stijgt hierdoor weer een stuk verder.

Nieuw passagiersrecord in 2016?

Ryanair merkt wel een grote druk op de ticketprijzen. Toch deert dit de luchtvaartmaatschappij tot nu toe niet. Ook blijven de vooruitzichten gunstig rond het in 2016 te vervoeren aantal passagiers. Met de voor 2016 verwachte 106 miljoen passagiers, vestigt de luchtvaartmaatschappij dit jaar vermoedelijk haar nieuwe record.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *