Als je begint met beleggen, kom je hoogstwaarschijnlijk vroeg of laat in aanraking met de term ‘asset allocatie’. Dit is een belangrijk begrip voor zowel beginnende als ervaren beleggers, maar veel beginners weten niet zo goed wat het begrip betekent. Val jij ook onder deze groep beleggers, maar wil je wel graag weten wat dit belangrijke beleggingsbegrip betekent? Lees dan meer over de asset allocatie in dit artikel.

De asset allocatie: een korte introductie

De asset allocatie is de verdeling van beleggingen over verschillende beleggingscategorieën of –producten, zoals aandelen, vastgoed en vastrentende waarden. Voor je begint met beleggen, bepaal je altijd voor jezelf wat jouw asset allocatie moet worden. Dit betekent dat je gaat bepalen wat je allemaal voor beleggingsproducten in je portefeuille toe gaat voegen, zodat je een mooie gebalanceerde portefeuille met diverse producten samenstelt.

Het bepalen van de asset allocatie: waar moet je op letten?

Bij het bepalen van de asset allocatie is het erg belangrijk dat je kijkt naar de risico’s in verhouding tot de gewenste hoogte van het rendement. Deze verhouding is afhankelijk van diverse factoren, zoals je leeftijd, je beleggingshorizon en je beleggingsdoelstelling. Je bepaalt simpelweg hoeveel risico je wil nemen voor een bepaald rendement en selecteert hier de asset allocatie op.

Heb je de asset allocatie eenmaal vastgesteld, dan is het belangrijk om je hieraan te houden. Heb je bijvoorbeeld 60 procent aandelen, 30 procent obligaties en 10 procent vastgoed in je beleggingsportefeuille zitten, dan moet je zo veel mogelijk aan deze verdeling vasthouden. Doe je dit niet, dan verandert de balans van je portefeuille en dit betekent dat je meer risico loopt dan je misschien aanvankelijk wilde. Je kunt vasthouden aan je oorspronkelijke asset allocatie door regelmatig te kijken naar de verdeling in je beleggingsportefeuille en deze eventueel aan te sturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *