De ontwikkeling van omzet en winst bij de farmacie producenten zijn doorlopend aan verandering onderhevig. Tijd om eens een kijkje te nemen naar de stand van zaken bij het Britse GlaxoSmithKline (GSK).

Flink stijgende omzet in 2015

Het jaar 2015 gaf voor GSK een stijgende omzet te zien. Met 6 procent steeg deze tot een omvang van 24 miljard Britse ponden. Met name de opbrengsten uit de vaccin activiteiten stegen met 19 procent. Daarnaast boekte GSK een enorme toename in de verkoop van consumentenproducten. Hier steeg de omzet met maar liefst 44 procent. In de medicijntak daalde de omzet met 7 procent. Zowel de toename bij de vaccins als de afname bij de medicijnen waren het gevolg van een doorgevoerde activiteitenruil met concurrent Novartis (onder andere bekend van Diclofenac onder de naam Voltaren).

Ook goed eerste en tweede kwartaal 2016

Ook het eerste kwartaal van 2016 verliep goed. De operationele winst van het bedrijf steeg naar 1,5 miljard Britse ponden, terwijl in het overeenkomstige kwartaal vorig jaar de operationele winst nog uitkwam op 1,3 miljard Britse ponden. De winst per aandeel die dit oplevert lag hoger dan analisten hadden verwacht. Deze komt met 19,8 pence bijna 2 pence hoger uit dan hun voorspelling. Ook de omzet steeg met 6 procent en kwam uit op 6,2 miljard Britse ponden.
In het tweede kwartaal steeg de operationele winst verder tot 1,8 miljard Britse ponden. Ook de omzet nam toe, maar door een waardedaling van het Britse pond resteerde er onder de streep een nettoverlies.

De patenten van GSK

GSK ziet zich wel geconfronteerd met het probleem dat in 2010 het patent op het uiterst populaire inhaleermiddel Advair is verlopen. De opbrengst van deze grote inkomstengenerator nam daardoor in het eerste kwartaal af met 19 procent. Het bedrijf is redelijk succesvol in het compenseren van dit verlies door de verkoop van nieuwe medicijnen tegen astma en hiv.
Ondanks het streven naar omzetverhoging voert GSK sinds kort een sociaal getint beleid ten aanzien van de armere landen. Zo worden in landen als Rwanda, Cambodja en Afghanistan de nieuwe medicijnen niet afgeschermd door het aanvragen van een patent. Hierdoor krijgen in deze landen direct goedkopere generieke middelen een kans. Ook tussenvormen, waarbij tegen een kleine compensatie generiek mag worden geproduceerd, worden door GSK in sommige landen geïntroduceerd. Deze stappen zullen de wereldgezondheid zeker ten goede komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *