Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Of je nu aandelen koopt, in vastgoed investeert of een lening geeft aan een bedrijf om geld te verdienen met de rente op deze lening: er zit altijd een risico verbonden aan het investeren van een deel van jouw vermogen om winst te maken met beleggingen. Als je gaat starten met het beleggen van geld, is het belangrijk om te weten met welke risico’s je te maken kunt krijgen. In dit artikel lees je welke vier risico’s van beleggen het meest voorkomen bij het investeren van een deel van het vermogen en lees je bovendien wat de relatie tussen risico en rendement is.

De vier risico’s van het beleggen

Wie een deel van zijn of haar vermogen in een beleggingsproduct steekt, kan te maken krijgen met de volgende vier risico’s van beleggen:

  1. Het renterisico: het renterisico komt het meest voor bij investeringen in obligaties. De waarde van obligaties daalt bij een stijging van de rente, waardoor nieuwe obligaties dezelfde effectieve rente hebben als bestaande obligaties.
  2. Het koopkrachtrisico: als er sprake is van het koopkrachtrisico, ligt het bruto rendement van kortlopende rentewaarden dicht in de buurt van de inflatie. Dit betekent dat het rendement niet reëel is.
  3. Het ondernemingsrisico: het ondernemingsrisico komt voornamelijk voor bij investeringen in aandelen en betreft een verzamelnaam van risico’s die voortkomen uit kenmerken van een specifieke onderneming.
  4. Het marktrisico: het marktrisico komt tot uiting in de samenhang die de koers van een aandeel vertoont met de marktindex en komt voornamelijk voor bij het beleggen in aandelen.

Je hebt niet altijd te maken met alle risico’s, maar vaak heb je bij het aankopen van een specifiek beleggingsproduct wel met één of twee van bovenstaande risico’s te maken.

Risico en rendement

Het risico en het rendement van een belegging staan altijd in relatie tot elkaar. Is het risico hoger, dan is het rendement dat je met een belegging kunt behalen ook hoger. Is het risico lager, dan behaal je ook minder rendement met de investering in kwestie. Ben je bereid risico te nemen bij het beleggen, dan kan dit dus beloond worden met een hoog rendement.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *