Heb je een dividendaandeel, dan moet je er rekening mee houden dat het dividendrendement van jouw aandeel altijd kan dalen. Dit betekent dat je minder verdient met jouw aandeel, ofwel dat jouw uiteindelijke winst flink omlaag kan gaan. Heb jij een dividendaandeel in je bezit, maar weet je niet zo goed hoe je een mogelijke dividendverlaging kunt herkennen? Lees dan in dit artikel welke vijf signalen kunnen duiden op een mogelijke verlaging van jouw dividend.

Signaal 1: een hoge pay-out ratio

Is de pay-out ratio van een dividendaandeel hoog, dan kan het nominale dividend moeilijker worden verhoogd als de winst een keer tegenvalt. Dit betekent dat je rekening moet houden met een dividendverlaging in de toekomst, al verwacht je dit misschien niet bij een hoge pay-out ratio.

Signaal 2: een daling van de winst en vrije kasstroom

De winst en de vrije kasstroom zijn de sleutel tot dividendzekerheid. Dalen de winst en de vrije kasstroom, dan is dit een signaal voor een mogelijke dividendverlaging.

Signaal 3: een zwakke balans

Is er sprake van een zwakke balans, dan kan dit ook het signaal zijn dat het dividend van jouw aandeel mogelijk verlaagd gaat worden op de korte termijn. Houd daarom altijd de schulden van een onderneming goed in de gaten.

Signaal 4: dividendhistorie

De dividendhistorie is een indicatie voor hoe solide het dividend van een aandeel is. Het is geen garantie voor de toekomst, maar kan je wel een beeld geven van het verleden (en dus ook een beetje van de toekomst) van een specifiek dividendaandeel.

Signaal 5: lagere dividendgroei

Het dividendbeleid van een bedrijf is een indicatie van het vertrouwen van het management in de toekomst. Is er sprake van een lagere dividendgroei, dan is het vertrouwen kleiner en dit kan duiden op een dividendverlaging in de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *