Terwijl Volvo net nummertje 15.000.000 heeft afgeleverd, een heerlijke C70, wordt bij Jaguar een flesje minder ontkurkt. Hoewel zustertje Land Rover 18% meer wist af te zetten over de gehele wereld, daalden de verkopen in 2007 bij Jag met een keiharde 19% wereldwijd. Dat komt hard aan voor de Britse autofabrikant.

Jaguar’s lelijke eendje

Waar wringt de schoen dan in het gamma van het Engelse autoconcern? Vingers wijzen binnen het vooralsnog onder Ford opererende merk richting de aflopende zaak genaamd S-Type. Het lelijke eendje tussen de zwanen binnen het aanbod was weinig succesvol te noemen. Dat is terug te zien in de totalen: het merk met de Roofkat wist slechts 60.485 klanten blij te maken met een nieuwe auto, terwijl Land Rover 226.395 baasjes voor z’n nieuwe SUV’s vond. Reden voor de flinke afzet van de offroaders voor op de weg is de introductie van nieuwe verkoopkanalen en modellen in groeiende economieën als Rusland en China. Daar vinden de grote luxe terreinsloepen gretig aftrek onder de kersverse superrijken.

XF moet de kar trekken

Jaguar hoopt met de nieuwe Sonat… eh… XF weer een flinke stijging te realiseren. Zo moet het concern uiteindelijk weer mee gaan tellen in het luxe segment. Geen valse hoop, want de nieuwe sedan is behoorlijk populair: voorafgaand aan de aankomst bij de dealers hadden al 10.000 klanten een XF besteld. Dat is dus zonder proefrit!

Ook 911-killer op komst

Naar verwachting zal Jaguar een aantal nieuwe modellen gaan presenteren de komende tijd, waaronder een 911-killer (met dank aan de financiële injectie die het gevolg is van de overname door Tata Motors). Officieel is de deal nog niet helemaal rond, maar het eind is in zicht. Samen met de XF zouden deze nieuwelingen Jaguar uit de rode cijfers moeten trekken. Een noeste taak, maar eentje die, gezien de eerste reacties, niet onmogelijk lijkt. De toekomst zal uitwijzen of het lukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *