Door de aanslagen in Egypte en Frankrijk heeft Easyjet te maken met een flinke omzetdaling. De Britse luchtvaartmaatschappij maakte vorige week bekend dat een sterke toename van de inkomsten in de maand oktober teniet werd gedaan en wel als direct gevolg van dreigend terrorisme. Het bedrijf boekt normaliter veel vluchten in november en december (die in oktober worden gereserveerd), maar dit jaar waren de cijfers veel lager dan voorheen. Het bedrijf stelt in een toelichting van de cijfers dat de tragische gebeurtenissen in Egypte en later ook Parijs hebben gezorgd voor minder vraag, met een lagere opbrengst voor het bedrijf tot gevolg.

Dalende omzetten voor Easyjet: de cijfers

Op basis van constante wisselkoersen daalde de omzet per stoel voor Easyjet met 3,7 procent in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar (2015/2016). De afname speelde een grote rol in de daling van de totale omzet, die met 0,1 procent is gedaald tot 930 miljoen pond (1,2 miljard euro). Het aantal vervoerde passagiers steeg met 8,1 procent tot 16,1 miljoen mensen, terwijl de capaciteit met 7,3 procent toenam tot 17,8 miljoen stoelen in totaal. Door besparingsmaatregelen en lagere brandstofkosten, wist Easyjet de kosten per stoel gelukkig te verlagen. Hierdoor viel de omzetdaling nog mee.

Meer geschrapte vluchten door crash in Egypte

Vooral door de crash van een Russisch toestel in Egypte, nam het aantal geschrapte vluchten van Easyjet in het laatste kwartaal van het boekjaar toe. In het eerste kwartaal ging het om 684 vluchten, tegen 468 vluchten in het jaar daarvoor. Pas in mei van 2016 worden de vluchten naar Sharm-al-Sheik hervat door Easyjet.

In het tweede kwartaal lieten boekingen een herstel zien van de omzet per stoel. Voor het hele jaar rekent Easyjet op een winst voor belasting van ongeveer 738 miljoen pond. Om verstoringen op te vangen, kondigde het bedrijf enkele besparingsmaatregelen aan. Door deze maatregelen moet de prijs per stoel, exclusief brandstofkosten, maximaal met 1 procent toenemen. In november had het bedrijf nog een toename van 2 procent per stoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *