Wie een beetje handig is kan heel ver komen zonder heel veel kosten te hoeven maken. Wie zijn leven hierop inricht kan zelfs heel gemakkelijk heel veel van zijn budget overhouden. Dit is vooral leuk omdat je dan natuurlijk het geld aan andere doelen kan besteden. Vaak hoeft het geeneens moeilijk te zijn om je levensstijl een heel klein beetje aan te passen.

1 Voeding invriezen
Weet je waar veel geld verloren wordt? Bij al het voedsel dat mensen onnodig weggooien. Er zijn namelijk allerlei manieren waarop je producten die je over hebt, voor of na bereiding, een tweede leven kunt geven. In de eerste plaats doe je dit door bijvoorbeeld tijdig spullen in te vriezen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld niet gaan schimmelen.

2 Veelzijdigheid
Een andere handige tip is het bekijken van de functies van alles wat je koopt. Bij voorkeur moet alles wat je bezit meerdere functies kunnen uitvoeren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de kleding die je koopt. Hoe neutraler en veelzijdiger die kledingstukken zijn, des te minder heb je er nodig. Dit kan je dus veel besparen ten opzichte van en overvolle kledingkast.

3 Maak het zelf
Ook het leren hoe je dingen zelf kunt doen kan je heel veel geld besparen. Het is namelijk in vele opzichten mogelijk om door dingen zelf te doen een flinke hoeveelheid van je budget in je zak te houden. Dit begint bijvoorbeeld al bij je dagelijkse maaltijden. Denk eens na over de prijs van één kaasrasp ten opzichte van vele, vaak te grote, zakken geraspte kaas.

4 Delen
De deeleconomie was lange tijd in opkomst. Hoewel hij nog lang niet zo groot was als door sommige mensen werd voorspeld, is het wel zo dat je hier flinke voordelen mee kunt doen. Denk maar eens aan alle dingen die je niet hoeft aan te schaffen omdat je ze deelt met anderen. Zorg dan wel dat je zelf iets te bieden hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *