Nu de woningmarkt weer langzaam aantrekt, zijn meer starters op zoek naar een geschikt huis om te kopen. Een groot probleem waar starters mee te maken krijgen bij het kopen van hun eerste woning, is dat het door de nieuwe hypotheekregels niet meer zo eenvoudig is om een hypotheek te krijgen die ze kunnen gebruiken voor hun woonhuis. Ze kunnen vaak nog wel een hypotheek gebruiken, maar deze hypotheek is lager dan enkele jaren geleden en levert maar vaak het droomhuis op. Omdat het kopen van het droomhuis steeds lastiger is voor starters en het sparen van geld steeds minder oplevert, kiezen steeds meer ouders ervoor om hun kind te helpen met het kopen van een huis. Dit doen zij door geld te lenen voor het kopen van een woning door middel van de familiebank. Meer over het kopen van een huis met de familiebank, lees je in dit artikel.

De familiebank: geld uitlenen binnen de familie

Als je geld uitleent binnen de familie, wordt dit familiebank genoemd. Het principe van de familiebank is dat je geld uitleent aan je kind (of iemand anders in de familie) en hier een rentevergoeding voor vraagt. Wordt de lening gebruikt om een woning te kopen, dan gelden dezelfde fiscale regels en voorwaarden als bij het afsluiten van een hypotheek.

De rente die kinderen betalen over de lening bij hun ouders, is fiscaal aftrekbaar. De rente die je vaststelt als ouder mag 25 procent hoger of 25 procent lager zijn dan de rente van een hypotheek. Overigens betaal je wel vermogensrendementsheffing over de lening aan je kinderen, maar het belastingpercentage van deze vermogensrendementsheffing is vanaf 2017 afhankelijk van het totale vermogen. Is de lening je enige vermogen, dan betaal je dus niet zo veel belasting meer over dit vermogen.

De familiebank: voordelen voor beide partijen

Beide partijen profiteren van het uitgeven van een peer-to-peer-lening door middel van de familiebank. De ouders profiteren van een hogere rente dan de spaarrente en verdienen dus meer geld op hun vermogen, terwijl kinderen de mogelijkheid krijgen toch hun droomhuis te kunnen kopen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen op deze manier een woning kopen, want het is simpelweg erg aantrekkelijk om een woning te kopen met de familiebank.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *