Het Nederlandse netwerk van snellaadstations voor elektrisch aangedreven auto’s, weet zich goed te ontwikkelen. De kwartaalcijfers over 2015 liegen er niet om.

Omzet groeit als kool

Het aantal klanten dat met regelmaat de accu’s komt laden, steeg van circa 2.000 naar 3.000 in het vierde kwartaal van 2015. Dit had een forse verhoging van de omzet tot gevolg. Wordt de omzetstijging over het hele jaar 2015 bezien, dan komt die ongeveer uit op een respectabele 340 procent. Uiteraard stelt de omzet in euro’s nog niet zo heel veel voor. In het laatste kwartaal van 2015 lag die op ongeveer 30.000 euro.

Slimme acties trekken klanten

Verschillende acties helpen Fastned aan extra klanten. Zo introduceerde Fastned eind vorig jaar de aanbieding om de eerste maand gratis te komen laden. Ook de gratis tankpas bij de Nissan Leaf levert het bedrijf de nodige klanten op. Kopers van een nieuwe Leaf krijgen bij hun aankoop het recht om vier jaar gratis te tanken bij Fastned. De ‘tankpas’ werkt heel geavanceerd. Het is eigenlijk een app op de mobiele telefoon. De combinatie van gps code die de smartphone genereert en het door de gebruiker intoetsen van het laadzuilnummer, zijn voldoende voor een nieuwe laadbeurt.

Volop groei en nieuwe financiering

Een snelle uitbreiding van het aantal laadpunten maakt elektrisch rijden steeds eenvoudiger. Beperkingen die een actieradius van 160 tot 250 kilometer kunnen opleggen, verdwijnen hierdoor. Het aantal auto’s dat 100 procent elektrisch rijdt, steeg in 2015 met 37 procent. Fastned heeft op dit moment 50 laadstations operationeel en wil dit netwerk laten uitgroeien tot ruim 200.
Inmiddels heeft Fastned tot 2019 in haar groeiende financieringsbehoefte voorzien, door extra geld dat financieringsmaatschappij Breesaap ter beschikking stelt. Medeoprichter Bart Lubbers is directeur van deze financieringsmaatschappij. De lening van Breesaap wordt opgerekt naar 10 miljoen euro. Zelf steekt Bart Lubbers ook nog 5 miljoen in het bedrijf, via zijn eigen investeringsmaatschappij Wilhelmina-Dok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *