De New York Stock Exchange, ook wel afgekort met NYSE, is de belangrijkste aandelenbeurs van de VS. En dat niet alleen, de aandelenbeurs is ook nog eens de grootste en meest bekende van de wereld en speelt dus een grote rol over de gehele wereld. De New York Stock Exchange is gevestigd op het wereldberoemde Wall Street: een straat die ook wel het financiƫle centrum van de wereld wordt genoemd.

De New York Stock Exchange: een bijzonder plaatje

Er zijn veel films gemaakt over de wereldberoemde aandelenbeurs van Amerika en dit is niet alleen het geval vanwege de grote rol van deze aandelenbeurs over de gehele wereld. Zo worden er ook veel films over Wall Street gemaakt vanwege de bijzondere hectiek die er iedere dag heerst. In tegenstelling tot andere aandelenbeurzen op de wereld, is de New York Stock Exchange namelijk de enige aandelenbeurs waar nog daadwerkelijk handelaren op de beursvloer rondlopen. Hierdoor is het altijd druk en hectisch op de aandelenbeurs, wat de aandelenbeurs een leuk beeld maakt voor een film over Wall Street.

De geschiedenis van de New York Stock Exchange

Nu is de New York Stock Exchange de grootste aandelenbeurs van de wereld, maar dit is in het verleden natuurlijk wel eens anders geweest. De aandelenbeurs die we nu kennen, begon enkele jaren geleden namelijk allemaal op een gehuurde kamer op Wall Street 40. Het bedrijf dat achter de aandelenbeurs zat, begon met de aandelenbeurs op 18 februari 1971 en had 25 bestuursleden. De beurs was iedere werkdag open, maar er werden wel strakke openingstijden gehanteerd.

De New York Stock Exchange werd steeds groter en groter, maar echte successen werden behaald na het jaar 2005. Op 21 april 2005 ging de aandelenbeurs namelijk samen met een schermenbeurs uit Chicago en konden er twee zwakke punten binnen de beurs verholpen worden. Het eerste zwakke punt dat men kon oplossen, was het veranderen van het ledensysteem naar een systeem met aandeelhouders. Een ander zwak punt dat aangepakt werd na de fusie, was het uitbreiden van de beurs van realtime handelen op de beursvloer met het handelen via een computersysteem. Vanaf 2005 is de NYSE die we nu kennen dan ook eigenlijk echt van start gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *