Wat een instortende huizenmarkt met de internationale economie kan doen is inmiddels bekend. Veert diezelfde huizenmarkt weer op, dan kan een omgekeerd effect worden verwacht. Grote bedrijven profiteren dan mee. Dit is wat er momenteel gebeurt met het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Home Depot.

Forse omzet- en winststijging vierde kwartaal

Home Depot is een keten van doe-het-zelf warenhuizen die naast vestigingen in alle Amerikaanse staten ook winkels in Mexico en Canada heeft. Inkoop vindt plaats over de hele wereld, waardoor Home Depot ook kantoren in China en India heeft. Het bedrijf kan zich met recht de grootste bouwmarktketen ter wereld noemen. Beleggers zijn dan ook blij dat de winst over het vierde kwartaal dat tot 31 januari liep, de verwachtingen overtrof. Netto kwam deze winst uit op 1,5 miljard dollar, 100 miljoen meer dan over het vierde kwartaal van vorig jaar. De totale omzet in het vierde kwartaal steeg met 9,5 procent bijzonder fors.

Verhoging kwartaaldividend

Home Depot geeft aan te hebben ingezet op een ‘verbetering van de klantbeleving’. Daarnaast komt natuurlijk een groot deel van de eer toe aan een zich herstellende huizenmarkt. De nettowinst in het vierde kwartaal kwam per aandeel uit op 1,17 dollar. Een flink verschil met de nettowinst per aandeel in het vierde kwartaal van vorig jaar, die toen lag op 1,05 dollar. Deze forse winststijging gaf Home depot reden om het kwartaaldividend met 17 procent te verhogen. Dit komt hiermee uit op 0,69 dollar per aandeel.

Omzet- en winstrecord met goede vooruitzichten

Waar het ging over omzet en winst, sprak topman Craig Menear verheugd van een record. Over heel 2015 lag de omzet op 88,5 miljard dollar, waarmee een stijging van 6,4 procent zichtbaar werd. De totale winst kwam uit op 7 miljard dollar en steeg daarmee zelfs met 10,5 procent. Ook voor het huidige jaar zet Home Depot in op groei. Naar verwachting zal deze groei uitkomen op 5,1 tot 6 procent. Ook de winst per aandeel zal naar verwachting met minimaal 0,66 dollar stijgen.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *