Naast het investeren in vastgoed door een woning te kopen en te verhuren, is het ook mogelijk om een commercieel pand aan te schaffen en dit pand te verhuren. Commerciƫle panden kunnen verschillende soorten panden zijn, maar de populairste panden om te kopen en te verhuren zijn kantoorpanden. Het rendement op het aanschaffen en verhuren van een kantoorpand kan erg hoog zijn, maar er zit ook een groot risico verbonden aan het aanschaffen van een kantoorpand. Welk risico dit is en hoe je dit risico het beste kunt vermijden, lees je in dit artikel.

Het grootste risico van investeren in kantoorpanden: leegstand

Het grootste risico waar beleggers die in kantoorpanden investeren mee te maken hebben, is het risico van leegstand. Als er sprake is van leegstand, wordt het kantoorpand niet verhuurd en staat het pand voor langere tijd leeg. Voor de belegger die het kantoorpand in kwestie in het bezit heeft, is dit natuurlijk erg vervelend. De kosten van het pand lopen namelijk gewoon door, maar er wordt niets op het pand verdiend.

Leegstand voorkomen: drie tips

Je kunt leegstand nooit helemaal voorkomen, simpelweg omdat je niet in de hand hebt of jouw pand verhuurd wordt of niet. Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om het risico van leegstand te verminderen en deze acties worden in onderstaande tips beschreven.

Tip 1: maak je pand zo aantrekkelijk mogelijk. Aantrekkelijke panden worden sneller verhuurd dan panden die niet goed onderhouden zijn of er simpelweg niet aantrekkelijk uit zien.

Tip 2: denk goed na over het pand dat je wil kopen. Koop geen pand op een onaantrekkelijke locatie, met een lastige bereikbaarheid of met een onaantrekkelijk aanzicht, maar koop een pand waar potentie in zit.

Tip 3: denk goed na over de prijs van het pand. Het is aantrekkelijk om de prijs zo hoog mogelijk op te stellen, maar dan is de kans wel groot dat het pand door de te hoge prijs leeg komt te staan. Wees realistisch over de prijs en stel de prijs niet te hoog op, want dan heb je jouw pand veel sneller verhuurd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *