Spaar jij ook nog altijd de resten van je loon op een spaarrekening bij een bank? Waarom doe je dit eigenlijk nog. Er is immers nauwelijks nog rendement op te halen. De rente is immers nog nooit in de geschiedenis zo laag geweest als hij nu is. Toch ben je niet de enige die dit doet. Sterker nog, bijna iedereen stort nog altijd trouw zijn geld op de spaarrekening bij de bank waar hij een rekening op zijn naam heeft. Kan dit ook anders? En wat is de reden waarom nog niet iedereen massaal overstapt hierop?

Recente ervaringen

Sparen is een gedrag dat wordt gebaseerd op ervaringen uit het verleden, niet die uit de toekomst. Juist omdat veel mensen de afgelopen tijd heel erg krap bij kas hebben moeten zitten zijn zij erg voorzichtig met het geld dat ze dan wel hebben. Dit betekent dus dat er vooral een potje moet worden opgebouwd voor de moeilijke tijden. Dat doet men nog altijd het liefst door het weg te zetten op een bank. En zo blijft het gezamenlijke vermogen van Nederlanders op spaarrekeningen groeien. In recente jaren kwam er jaarlijks zo’n vijfmiljard bij per jaar. Dit is een flink bedrag.

Negatieve rente

Op dit moment is de rente nog in het voordeel van de spaarder. Het kan echter zo zijn dat de rente straks op enig moment in het voordeel van de bank gaat zijn. Dan zal er dus geld betaald moeten worden om het nog op de rekening te kunnen blijven staan. Veel experts denken dat dat de enige kans is dat mensen weer durven te gaan investeren. Ze zijn het geld dan immers liever kwijt aan iets wat ook kan opleveren. Investeren is dan een betere optie dan stil laten staan. Of het zo ver komt valt echter vooralsnog wel te betwijfelen, zo denken de kenners.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *