Je hebt mensen die hun neus ophalen voor al het eten wat ook maar enigszins exotisch is. Anderen raken weer enorm enthousiast van het eten van verschillende culturen en zullen nooit twee keer achter elkaar hetzelfde ontbijten. Volgens psychologen zijn deze twee typen eters te verdelen in twee categorieën: neofoben en neofielen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat neofoben duidelijke symptomen van stress vertonen als ze geconfronteerd worden met eten dat nieuw voor ze is. Denk aan een verhoogde hartslag, snelle ademhaling en meer zweten. Naast deze onplezierige verschijnselen heeft een weinig avontuurlijke eter zijn nog een nadeel: omdat je dieet weinig diversiteit kent, kan dit een negatief effect hebben op je gezondheid. Zo lijden mensen met neofobie vaker aan overgewicht, mogelijk omdat ze naar meer calorierijk voedsel grijpen. Ze hebben vaak ook tekorten aan essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, bepaalde vetten en mineralen als magnesium.

De oorsprong van onze voorkeuren

Verschillende food personalities zijn deels te wijten aan onze genen. Neofoben zijn vaker gevoelig voor chemicaliën als phenylthiocarbamide, waar veel eten zijn bittere smaak aan ontleent. Het feit dat sommige mensen grotere twijfels hebben over bepaalde soorten vlees kan een door de jaren heen veranderde angst voor infectie zijn, aangezien nieuwe soorten vlees vaak een voedselvergftiging veroorzaken.Toch spelen psychologische factoren ook een rol.

Uit een onderzoek gedaan door Latih Al Shawaf bleek bijvoorbeeld dat mensen met neofobie ook banger zijn voor ziektes en een slechte gezondheid – waaruit blijkt dat deze groep misschien een grotere disgust response in het algemeen hebben. Verrassend genoeg zijn mensen die voldoen aan de eigenschappen van neofilie ook meer geneigd om kortere, minder serieuze relaties aan te gaan, in plaats van de groep die matcht met de eigenschappen van neofobie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *