Het kan een aantrekkelijke optie zijn om een huis te kopen en deze aan je kind te verhuren of ze op een andere manier een eind op weg te helpen. Twijfel je over wat de beste opties zijn? Lees dan verder.

Financiële hulp

Omdat starters minder verdienen, moeilijk aan de bak komen en te maken krijgen met strenge eisen voor een hypotheek, wil je als ouder je kind soms een duwtje in de rug geven op de huizenmarkt. Een van de opties is om zelf een huis te kopen en deze vervolgens aan je kind te verhuren. Verder kun je ook denken aan een familiehypotheek, een schenking of de periodieke betaling voor jouw rekening te nemen.

Het doen van een schenking

Om een schenking te kunnen doen of een huis voor je kind te kunnen kopen, moet je een flink bedrag overhebben of bereid zijn geld te lenen. Ieder jaar mag je jouw kind een belastingvrij bedrag van 5.304 euro schenken. Als je kind tussen de 18 en 40 jaar is, kun je voor de aankoop van een huis slechts één keer een schenking doen van 100.000 euro. Dit geld moet wel helemaal gebruikt worden voor de woning. Enige nadelen van het schenken zijn dat je het bedrag niet meer kunt onttrekken aan de woning. Daarnaast is het, met name als je meerdere kinderen hebt, een erg groot bedrag om weg te geven.

Een woning kopen en deze verhuren aan je kind

Omdat het momenteel iets beter gaat met de huizenmarkt, kan de huuropbrengst een handig rendement opleveren. Je hoeft geen belasting over de huurinkomsten te betalen en je kunt een deel hiervan aan je kind geven. Het is ook goed mogelijk dat je huis in waarde stijgt en je iedere maand te maken krijgt met verhuurinkomsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *