Kredietbeoordelaar Moody’s is negatiever geworden over de vooruitzichten voor de Chinese economie. Dit komt door de stijgende schuldenlast en door vraagtekens over het vermogen van de Chinese regering om de nodige hervormingen in de economie door te voeren. Volgens de kredietbeoordelaar staat de financiële kracht van het land onder druk, simpelweg omdat veel staatsbedrijven van overheidssteun afhankelijk zijn. Ook kampt het land al tijden met een forse uitstroom van kapitaal, waardoor de schuldenlast hoger wordt. Eerder was de Chinese overheid nog in staat om de klappen voor de economie op te vangen, maar nu is “het vermogen van de staat om schokken op te vangen, afgenomen”.

China heeft duw in de goede richting nodig

Beleidsmakers in China zijn op dit moment bezig met het maken van plannen voor de komende jaren, in een poging de economie van het land een duw in de goede richting te geven. Het doel is onder meer om een verdubbeling te realiseren van het inkomen per hoofd van de bevolking rond het jaar 2020. Helaas wegen vooral de schulden bij bedrijven zwaar op de economie en die schuldenberg is volgens Moody’s opgelopen tot maar liefst 247 procent van de Chinese economie.

China houdt hoge rating van Moody’s

Hoewel Moody’s negatiever is over de vooruitzichten voor de Chinese economie, houdt het land wel de relatief hoge rating van Aa3. Dit komt volgens het bureau omdat de immense omvang van de Chinese economie bijdraagt aan de kredietwaardigheid van het land, waardoor de rating kan blijven staan. Ook groeit de economie van het land nog altijd sterker dan de economie van andere opkomende markten en kampt het land met een relatief lage overheidsschuld.

Verdwijnt het tempo uit de aangekondigde hervormingen voor de Chinese economie, dan kan dit voor Moody’s de reden zijn om de huidige rating van Aa3 te verlagen. Lukt het wel om staatsbedrijven in het land meer op eigen benen te laten staan, dan is dit reden voor een positievere prognose en mogelijk een betere rating voor het land. Zoals het er nu naar uit ziet, is de toekomst van het land voornamelijk afhankelijk van de hervormingen die de overheid wel of niet door kan voeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *