Oliebedrijven die voornamelijk actief zijn op het gebied van exploratie en productie, hebben te maken met een flinke dip door de lage olieprijs van 40 dollar. Experts hebben nagedacht over hoe oliebedrijven toch kunnen overleven met deze lage olieprijzen en kwamen met vier maatregelen, die in dit artikel verder beschreven worden.

Maatregel 1: eindeloos in de kosten snijden

De kostenbesparingen bij oliebedrijven hebben twee vormen aangenomen, namelijk permanent en cyclisch. Permanente kostenbesparingen vinden plaats op het gebied van olieboringen en cyclische kostenbesparingen worden door het tijdelijk terugdringen van de capaciteit gedreven. Beide goede ontwikkelingen, want kostenbesparingen zijn erg belangrijk bij een lagere olieprijs.

Maatregel 2: het verkopen van onderdelen

Door onderdelen te verkopen, komt er meer geld binnen bij oliebedrijven en hierdoor komen zij minder snel in de financiƫle problemen door de lagere olieprijzen.

Maatregel 3: het verkopen van aandelen

Om de lage olieprijzen van dit moment te overleven, kunnen oliebedrijven ook meer aandelen gaan verkopen. Dit werd al veel gedaan toen de olieprijs in de maand februari onder de 30 dollar uit kwam en nu de olieprijs rond de 40 dollar per vat zit, wordt het ook weer aantrekkelijk om aandelen te verkopen. De vraag is echter of er wel voldoende vraag is naar de aandelen van oliebedrijven, maar tot nu toe gaat het nog goed op de beurs.

Maatregel 4: fusies en overnames

Een fusie of een overname is een drastische stap om de lage olieprijzen te overleven, maar de waarschijnlijkheid dat bedrijven hiertoe worden gedwongen door de lage prijzen van dit moment wordt wel steeds groter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *