De Zwitserse zakenbank UBS heeft drie nieuwe zeepbellen geïntroduceerd die mogelijk ieder moment kunnen klappen. Te veel beleggers verwachten aantrekkelijke rendementen in de Amerikaanse gezondheidssector, terwijl veel te veel speculanten gokken op nog meer verliezen in de energiesector en in diverse opkomende markten.

De eerste zeepbel: de beursgenoteerde farmabedrijven

De eerste zeepbel betreft dan ook de beursgenoteerde farmabedrijven. Omdat de gezondheidssector als een van de weinige sectoren in Amerika de prijzen kan verhogen, zijn veel beleggers hier vol goede moet ingestapt. UBS waarschuwt dat Washington mogelijk gaat ingrijpen, simpelweg omdat er onredelijke prijzen ontstaan voor de medicijnen die farma- en biotechfirma’s vragen. Betekent dit dat medicijnen als Modafinil en Emla crème straks goedkoper worden?

De tweede zeepbel: negatieve speculaties voor oliebedrijven

De tweede zeepbel is nog steeds aanwezig, maar deze zeepbel is op dit moment wel minder gevaarlijk. Overigens gaat het bij de tweede zeepbel niet om te veel enthousiasme onder beleggers, maar juist om een negatieve houding bij speculanten. Zo is het speculeren op negatieve ontwikkelingen voor oliebedrijven echt een hype geworden, volgens UBS. Echter, door de stabilisatie van de olieprijs en het grote aantal beleggers dat al standaard rekening houdt met koersdalingen, komt er snel een einde aan het massaal speculeren op een val van de energieaandelen. Dit is overigens geen gegeven of feit, maar een vermoeden van de Zwitserse zakenbank.

De derde zeepbel: negatieve speculaties voor opkomende markten

De laatste zeepbel die volgens UBS wel eens kan gaan klappen, betreffen de negatieve speculaties met oog op de opkomende markten. In tegenstelling tot wat beleggers denken, hebben aandelen in opkomende markten het de afgelopen tijd juist beter gedaan dan de aandelen van de reeds ontwikkelde markten. Dit komt omdat de Amerikaanse centrale bank geen haast maakt met het verhogen van de rente en kan tevens verklaard worden door een daling van de waarde van de dollar in de afgelopen weken. Veel beleggers denken dat opkomende markten niet veel opleveren, maar dit is vaak juist wel het geval.

Ook in de laatste zeepbel zit nog wat lucht volgens UBS. Dir betekent niet dat ze niet meer met een grote knal kunnen klappen, maar wel dat de zeepbel minder gevaarlijk is dan de eerste zeepbel die in dit artikel beschreven werd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *