Een nieuwe acquisitie door de Duitse Metro Group. Deze keer breidt de Metro Group uit in Frankrijk.

Franse tak van het Belgische Colruyt

De Metro Group is internationaal actief in het segment van de groothandel en de detailhandel. Met name op groothandelsgebied is de Metro Group sterk op het terrein van food. Daar past de nieuwe acquisitie heel mooi in. De Metro Group neemt van het Belgische Colruyt het Franse Pro à Pro over. Het Franse Pro à Pro is een belangrijke speler in de voedseldistributie aan ziekenhuizen en scholen. Het bedrijf past daarom goed bij de Metro Group omdat die vooral aan de horeca levert.

Stagnatie en consolidatie

Colruyt behaalde het afgelopen jaar met Pro à Pro nog een omzet van 670 miljoen euro. Toch besloot de Belgische detailhandelsketen om Pro à Pro van de hand te doen. Op langere termijn zou dit Franse bedrijf het waarschijnlijk niet kunnen volhouden als zelfstandige onderneming. De Franse markt stagneert en is tegelijkertijd flink aan het consolideren. De Metro Group is daarom voor Pro à Pro een gedroomde partner. Voor hoeveel Pro à Pro aan de Metro Group wordt verkocht is niet bekend. Van verschillende kanten wordt gesuggereerd dat het om een overnamesom van 200 miljoen euro zou gaan.

De bedrijven vullen elkaar aan

Pro à Pro levert haar voedsel aan ongeveer 42.000 klanten. Die zijn niet alleen in Frankrijk zelf te vinden maar ook in de Franse overzeese gebiedsdelen. Onder de klanten zijn veel scholen en ziekenhuizen, maar ook zijn er commerciële afnemers als hotels en cateraars. Pro à Pro heeft circa 17.000 werknemers in dienst. De segmenten waarbinnen de Metro Group sterker en zwakker staat, zijn precies omgekeerd aan de positie die Pro à Pro in deze sectoren heeft. Naar verwachting vullen de twee elkaar hierdoor uitstekend aan, waarbij Pro à Pro zeer waarschijnlijk onder haar eigen naam blijft werken. De bekendmaking van het nieuws had weinig directe invloed op de aandelen van Colruyt. In de twee weken die erop volgden liet de koers een stijging van circa 3 procent zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *