De Nikkei-index uit Japan is vrijdag 11 maart met winst uit de handel gegaan. Eerder op de dag werd het nog niet verwacht, maar beleggers in Aziƫ wisten tijdig de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank te herijken. Voornamelijk bankaandelen bleken populair in Japan en de zwakkere yen deed het goed bij exporteurs in diverse branches.

Nikkei sluit de dag met winst: de cijfers

De Nikkei eindigde uiteindelijk 0,5 procent hoger op een totaal van 16.938,87 punten. Een dag eerder stond er nog een verlies van 1,5 procent op de koersborden, maar de aankondiging van de nieuwe maatregelen van de EBC heeft hier verandering in gebracht. Banken als Mitsubishi UFJ Financial Group en Sumitomo deden het goed: deze aandelen wonnen maar liefst tot 3,5 procent.

Daarnaast deden niet alleen de banken het goed, maar presteerden de aandelen van bedrijven die veel exporteerden ook goed. Nikon steeg bijvoorbeeld met 1,8 procent en Canon dikte maar liefst 1,9 procent aan. Toyota had eerder een verlies van ruim 2 procent, maar sloot nu nog maar een fractie in de min. Het bedrijf stond nog steeds in de min, maar het resultaat was wel beduidend beter dan de dag daarvoor. De reden dat exporterende bedrijven goed presteerden op de beurs, heeft onder andere te maken met het feit dat de yen zwakker is geworden ten opzichte van andere valuta. Exporterende bedrijven profiteren hiervan, waardoor de waarde van hun aandeel iets is gestegen.

Resultaten van andere beurzen in het Verre Oosten

Andere beurzen in het Verre Oosten sloten bovendien positief. De Kospi in Seoul steeg met 0,1 procent, de All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent en in Hongkong stond de Hang Seng tussentijds op 0,6 procent in de plus. De hoofdgraadmeter in Shanghai bleef gelijk aan de slotstand van een dag eerder: hier waren geen grote veranderingen te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *