De langverwachte Noble M15 is vastgelegd op foto en video terwijl Lee Noble zelf de matzwarte prototype de sporen gaf op het testcircuit. Sinds november 2004 werkt Noble aan deze auto, die een jaar geleden bij de dealer verwacht werd. Door een tekort aan geldschieters liep het project helaas enige vertraging op.

De cijfers die worden opgegeven voor de M15 liegen er niet om. Op dit moment levert de in het midden geplaatste en van twee turbo’s vergezelde V8 van Volvo 480 pk, maar er wordt aan gewerkt om nog 150 extra pk’s uit deze motor te persen (voordat de rekenmachines erbij worden gehaald: 630 pk in totaal). Hiermee streeft de Noble de Ferrari F430 en de Porsche GT2 voorbij en verzekert hij zich van een plekje tussen de Groten Der Aarde, waar zich onder andere de Murciélago bevindt, terwijl de prijs wordt geprobeerd te richten onder die van eerdergenoemde F430. Om nog even te blijven bij de F430: een eerdere versie van de M15 was al sneller op de Top Gear Test Track. Hieronder de video van deze ronde en de test door Richard Hammond.

Terug naar het nieuwe prototype. Een vermogen van 630 pk is natuurlijk mooi, maar wordt nog mooier door het lage gewicht. Met 1100 kg zou de M15 een specifiek vermogen van ongeveer 1,75 kg/pk krijgen. Als dit werkelijk gehaald wordt, kan de toekomstige bestuurder rekenen op een acceleratietijd naar de 100 km/u die net boven de 3 seconden zit. Dat de naald van de snelheidsmeter langs de 300 kan, mag geen verrassing meer zijn.

Nu staan Nobles niet zozeer bekend om hun snelheid in rechte lijn. Het is meer de snelheid in de bochten die ze hun roem heeft doen verdienen. Volgens Noble zelf kan de auto veel makkelijker in een drift gehouden worden dan andere auto’s met middenmotor. De gestripte M3 van autojournalist Ben Barry heeft in ieder geval moeite om de M15 bij te houden, zoals deze video bewijst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *