Lange tijd hadden de meeste beleggers een portefeuille met 60 procent aandelen en 40 procent obligaties, maar deze traditionele portefeuille lijkt een langzame dood te sterven. Kijken we naar de cijfers, dan zien we dat de traditionele portefeuille met 60 procent aandelen en 40 procent obligaties een rendement behaalde van meer dan 3 procent. Echter, volgens Charles Sizemore (de eigenaar van vermogensbeheerder Sizemore Capital Management), moeten we niet op dit rendement vertrouwen.

Rekensom van 3 procent rendement klopt niet

In een column op de website van Forbes schrijft de vermogensbeheerder dat de rekensom van het rendement van 3 procent niet klopt. In 1980 bedroeg het rendement op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie namelijk 11,1 procent en leverden aandelen 13,5 procent op. Dit betekent dat je in de jaren 1980 en 1990 een rendement verdiende van 12,5 procent als je een klassieke portefeuille in je bezit had.

Op dit moment is het rendement op een tienjarige Amerikaanse staatslening 1,6 procent en levert de S&P 500 index een rendement op van ongeveer 4 procent. Het verwachte rendement van een klassieke portefeuille met de 60-40 verdeling, levert hierdoor nog maar 2,8 procent op.

Toekomst klassieke portefeuille onzeker

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en volgens Sizemore is er dan ook niet de garantie dat de dure aandelen in de toekomst niet alsnog verder in prijs zullen stijgen. Volgens hem is het mogelijk dat de grote opmars van aandelen oneindig kan voortduren, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Voor obligaties geldt dit overigens niet, want hier valt simpelweg geen rendement meer te behalen dat nog in de buurt komt van de resultaten in het verleden. Beleggers moeten dan ook accepteren dat ze met een klassieke portefeuille minder rendement zullen halen. Ze kunnen hier genoegen mee nemen, of iets anders verzinnen om geld te verdienen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *