Er wordt al tijden gespeculeerd over een mogelijke renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Door nieuwe speculaties over een renteverhoging van de zogeheten Fed, is de waarde van de Amerikaanse dollar nu op het hoogste niveau in maar liefst zeven maanden tijd gekomen. Meer over deze ontwikkeling, lees je op deze pagina.

Waarde dollar op zijn hoogst in zeven maanden: de cijfers

Om de waarde van de Amerikaanse dollar in de gaten gehouden, wordt er gebruik gemaakt van de WSJ Dollar Index. Dit is een maatstaf van de dollar, die de waarde van de munt vergelijkt met de ontwikkelingen van maar liefst zestien andere valuta.

Door nieuwe speculaties over een mogelijke renteverhoging door de Fed, steeg de WSJ Dollar Index met een percentage van 0,8 procent naar 88,28. Dit is het hoogste niveau sinds de maand maart, zo meldt de krant The Wall Street Journal. Of de waarde van de dollar hierna nog verder zal stijgen, is allemaal even afwachten. Wel is duidelijk dat de waarde van de dollar flink afhankelijk is van speculaties over een rentestijging door de Fed, die nog altijd niet uit de lucht zijn.

Stijging gevolg van mogelijke renteverhoging Fed

Volgens Daniel Katzive, hoofd valutastrateeg Noord-Amerika bij BNP Paribas, is de stijging van de waarde van de Amerikaanse dollar het directe gevolg van nieuwe speculaties over de mogelijke renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Beleggers verwachten dat de Fed de rente later dit jaar nog zal verhogen. Dit dachten beleggers al eerder, maar nu wordt de verwachting versterkt door sterke economische cijfers en optimistische uitlatingen van Fed-bestuurders. Dat er een rentestijging zal volgen aan het einde van het jaar, is overigens bijna zeker. Het is dus niet zo dat de waardestijging van de dollar gebaseerd is op een onzekere ontwikkeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *