Geheel onverwacht heeft Shell te maken gekregen met een megaclaim van de Nigeriaanse overheid. De Nigeriaanse overheid claimt namelijk dat Shell hen een kleine 407 miljoen dollar, omgerekend 363 miljoen euro, moet betalen. De achterliggende reden van de claim, is dat Shell volgens de overheid in Nigeria illegaal aardolie heeft uitgevoerd. De rechtbankdocumenten voor de claim liggen al klaar en het is maar de vraag of Shell onder de claim uit kan komen.

Shell niet de enige oliemaatschappij met grote claim

Shell is niet het enige bedrijf dat een grote claim van de Nigeriaanse overheid heeft gekregen. In de maand september heeft het land diverse grote oliemaatschappijen aangeschreven over het betalen van een hoge boete, allemaal voor het niet melden van transporten van olie in tussen de jaren 2011 en 2014. Omdat de oliemaatschappijen de transporten niet aan de overheid in Nigeria hebben gemeld, claimt het land veel geld mis te zijn gelopen aan belastinginkomsten. Dit geld willen ze nu alsnog ontvangen, namelijk door claims neer te leggen bij meerdere oliebedrijven. Onder andere het Amerikaanse Chevron en het Franse Total hebben ook claims van de overheid in Nigeria ontvangen.

Shell blijft actief in Nigeria

Shell wilde geen reactie geven zolang de zaak in Nigeria nog loopt, maar blijft ondertussen gewoon actief in het Afrikaanse land. Naar eigen zeggen houdt het bedrijf zich aan alle regels, maar dit moet achteraf nog blijken in de rechtszaal. Het is maar de vraag of de rechter het met Shell eens zal zijn, of dat ze toch een flinke boete moeten betalen aan het Afrikaanse land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *