Als je wel eens in opties gehandeld hebt, is de kans groot dat je een keer in aanraking bent gekomen met de term ‘iron condor’. Veel optiehandelaren zien de term wel eens voorbij komen, maar hebben geen idee wat dit begrip precies inhoudt. Heb jij ook geen idee? Lees dan meer over het handelen in opties en de iron condor in dit artikel.

De iron condor: een korte kennismaking

De iron condor is de naam van een strategie die je kunt hanteren als je in opties handelt. De strategie lijkt een beetje op de butterfly, ofwel een strategie waarmee je verwacht dat een koers binnen een bepaalde bandbreedte blijft en hierop inzet. Wil je een transactie winstgevend afsluiten met de iron condor strategie, dan doe je in feite hetzelfde. Er zijn enkele kleine verschillen tussen de strategieën, maar de achterliggende gedachte van de strategieën zijn hetzelfde.

De voordelen en nadelen van de iron condor

Net zoals alle andere beleggingsstrategieën, heeft de iron condor zowel enkele pluspunten als enkele minpunten. De belangrijkste voordelen waar je van profiteert als je deze strategie hanteert, zijn de volgende:

  • Je hebt een beperkt risico.
  • Je profiteert van een goede risico- en rendement verhouding.
  • Je hebt veel mogelijkheden op het gebied van positiemanagement.

De twee nadelen van de strategie, zijn de volgende:

  • Je hebt te maken met hoge transactiekosten, wat betekent dat je meer moet investeren om te kunnen handelen.
  • Je hebt minder risico, maar het risico dat je hebt is wel dat je grote verliezen lijdt.

Lees de voor- en nadelen goed door en bedenk jezelf of de iron condor strategie iets voor jou is. Past de strategie bij je? Probeer de strategie dan eens uit bij een volgende transactie. Past de strategie niet zo goed bij je, dan zijn er nog meer dan voldoende andere strategieën die je kunt hanteren bij het beleggen in opties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *