Er zijn vele verschillende mythes onder beleggers en één van de mythes is dat de economische groei in een land goed is voor de beurs. Veel beleggers houden echt aan deze mythe vast, maar het blijkt helemaal niet waar te zijn. Vermogensbeheerder GMO dook voor zijn laatste nieuwsbrief in de relatie tussen de groei van het bbp (meetproduct economische groei in een land) en het rendement op aandelen in verschillende landen over de laatste 35 jaar en kwam er op deze manier achter dat deze relatie helemaal niet bestaat.

Landen met minste economische groei: hoogste rendementen

Je zou verwachten dat de landen met de meeste economische groei (het hoogste bbp in percentage door de jaren heen) ook het hoogste rendement hebben gehad, maar dit is niet het geval. Juist de landen met de minste economische groei hadden gemiddeld 2 procent meer jaarlijks rendement op aandelen dan de landen met de meeste bbp-groei, wat zeker opvallend te noemen is.

Had je een paar spaarcenten in de trage groeiers geïnvesteerd, dan had je nu 85 procent meer rendement gehad dan wanneer je geld in de snelle groeiers had belegd. Dit bewijst dat er echt geen verband is tussen het stijgende bbp en het rendement op een aandeel, wat betekent dat economische groei niet meteen leidt tot hogere rendementen.

De reden van het ontbreken van een relatie

Volgens een wetenschapper die al jaren roept dat er geen relatie is, Jay Ritter, is er geen relatie omdat de economische groei van een land veroorzaakt wordt door kapitaal, arbeid en technologie. Kapitaal en arbeid hoeft echter niet altijd naar bestaande, beursgenoteerde bedrijven te vloeien, maar het gaat vaak juist naar nieuwe bedrijven. Dit is goed voor de economie, maar de beurs merkt er niets van. Ook geeft Ritter aan dat je als bedrijf niet continu kan blijven profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen, tenzij je een monopolist bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *