Een Amerikaanse tiener uit de staat Californië wist onlangs een prijs van vijf miljoen dollar te winnen. De Californische loterij commissie weigert de prijs echter uit te keren. De commissie is van mening dat de prijs niet geldig is omdat de jongen minderjarig is. Daardoor zou er sprake zijn van illegaal gokken volgens de wet van de staat. De vader van de jongen is het hier echter niet mee eens. Hij is voornemens om de loterij aan te klagen wanneer de prijs niet alsnog aan de jongen wordt uitgekeerd. Ook klaagt hij de benzinepomphouder van de pomp waar de jongen het lot kocht aan.

De staat komt in verweer

De staat, die achter de Amerikaanse loterij zit, is in verweer gegaan tegen de aanklacht. De man zegt dat hij zijn zoon erop uit had gestuurd om het lot te kopen. Hij zou hem hiervoor een lot uit een eerdere trekking hebben meegegeven waarop een kleine prijs was gevallen. Met de winst moest de jongen vijf nieuwe loten voor zijn vader kopen. Hij zet dit kracht bij door aan te geven dat hij zelf de prijs is gaan ophalen en hij niet zijn zoon heeft gestuurd. De staat blijft er echter bij dat de koper van het lot degene is aan wie de prijs toekomt en dat daarom niet aan de minderjarige jongen hoeft te worden uitgekeerd.

Bewakingsbeelden en regels

De zaak zal nu om twee punten draaien. In de eerste plaats is het de vraag of de bewakingsbeelden nog gebruikt mogen worden in situaties zoals deze. Het is niet ongebruikelijk voor de loterijcommissie in Californië om prijswinnaars op deze manier te controleren. Dit doet het al jaren. De vraag is nu of dit tegen de regels is. Daarnaast claimt de vader van de minderjarige dat er onvoldoende wordt uitgelegd dat het kopen van een lot door een minderjarige deze gevolgen kan hebben. Volgens de vader kan het kopen geen vergrijp zijn, maar is alleen het meespelen dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *