Koninklijke Shell is in India aanwezig als één van de grootste investeerders in de energiesector. Komende tijd is de olie- en gasmaatschappij van plan haar aanwezigheid nog verder uit te breiden.

Shell ook belangrijk in upstream segment

Het totaal geïnvesteerde bedrag in de Indiase economie beloopt momenteel zo’n 1 miljard dollar. Nadat Shell in februari een fusie aanging met British Gas werd besloten de aanwezigheid nog verder uit te breiden. Door de fusie met British Gas is Shell nu ook betrokken geraakt bij de Panna Mukta en Tapti (PMT) olie- en gasvelden. Was Shell al een belangrijke speler bij het vervoer van fossiele brandstoffen en de raffinage ervan, door een belang van 30 procent in deze velden wordt Shell ook een belangrijke speler in het zogenaamde upstream segment.

Ook gasleverancier in en rond Mumbai

Om de productie van de velden weer goed op peil te brengen, zijn forse investeringen nodig. De partijen die in deze velden pompen, zullen al gauw zo’n 1 miljard dollar op tafel moeten leggen. Een andere nieuwe aanwinst van Shell is de op één na grootste vloeibaar gas producent Mahanagar Gas Ltd (MGL). Deze producent verkoopt haar gas vooral in en rond de stad Mumbai. Klanten zijn huishoudens die op het gas koken en automobilisten die erop rijden. Het bedrijf bezit hiertoe meer dan 170 vulstations.

Meer tankstations bouwen

Inmiddels heeft Shell aangekondigd om ook het aantal tankstations in India flink uit te breiden. Op dit moment heeft Shell er 77 in bedrijf, die vooral in het zuiden van het land te vinden zijn. Het bedrijf bezit echter een licentie om het aantal op te voeren tot 2.000 tankstations. Shell heeft nog niet bekend gemaakt om welk aantal tankstations het bij de uitbreiding zal gaan. Het bedrijf komt met de uitbreiding tegemoet aan de snel stijgende vraag naar brandstof in India. De vraag stijgt in dit land zelfs sneller dan in China. Ook bij de uitbreiding van het aantal tankstations zal de nadruk vermoedelijk op het zuiden van het land komen te liggen.

Nieuw leiderschap in september

Bij Shell staat ook een wisseling van het leiderschap op de agenda. In september zal na 37 jaar Yasmine Hilton haar positie als topvrouw opgeven. Zij zal worden opgevolgd door Nitin Prasad. Hij vervult bij Shell sinds 2011 op zeer succesvolle wijze de functie van cluster general manager voor smeermiddelenverkoop en -marketing in India, Sri Lanka en Bangladesh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *