Veel mensen zien staatsobligaties als een beleggingsproduct zonder risico, maar dit is het beleggingsproduct zeker niet. Het klopt wel dat staatsobligaties over het algemeen minder risico’s met zich meebrengen dan beleggingsproducten als aandelen, binaire opties en CFD’s, maar ook staatsobligaties kennen risico’s. Welke risico’s dit zijn en hoe je de risico’s van staatsobligaties kunt ontlopen, lees je in dit artikel.

De drie risico’s van staatsobligaties

Staatsobligaties kennen drie risico’s, namelijk:

  1. Liquiditeitsrisico: dit is het risico dat de staatslening niet tegen een redelijke prijs doorverkocht kan worden aan andere beleggers. Je hebt te maken met het liquiditeitsrisico als er onvoldoende vraag is naar bepaalde staatsleningen van een bepaald land, waardoor je jouw lening niet kwijt kunt als je van de lening af wil.
  2. Renterisico: dit is het risico dat de staatslening minder waard gaat worden door een stijgende rente. Een staatslening met een hogere rentevergoeding in vergelijking met de huidige marktrente, zorgt ervoor dat de staatslening meer waard is. Is de marktrente hoger dan de rentevergoeding van de staatsobligatie, dan is deze lening minder waard.
  3. Kredietrisico: dit is het risico dat de overheid waar je jouw geld aan leent niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Dit betekent dat zij niet in staat zijn om de rentevergoeding te betalen of de lening terug te betalen op de einddatum van het contract.

Het ontlopen van de risico’s van staatsobligaties

Als je slim investeert in staatsobligaties, kun je bovenstaande risico’s eenvoudig vermijden. De beste manier om slim te investeren in staatsleningen en de risico’s van de leningen te ontlopen, is door enkel geld te lenen aan een land met een hoge rating. Ieder land krijgt een eigen rating, die afgeleid is van de kredietwaardigheid van een land. Is een rating laag, dan is de kans kleiner dat het land de lening terug kan betalen of de rente van de lening kan betalen. Heeft een land een hoge rating, dan heb je minder risico. Overigens verdien je in dit geval wel minder rente, dus dat betekent dat jouw rendement van de staatslening wel iets lager uitvalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *