Autofabrikant Tesla heeft onlangs nieuwe aandelen op de markt gebracht, zonder iets te vermelden over een dodelijk ongeval waar de organisatie toen al van wist. In het begin van de maand mei viel het eerste dodelijke slachtoffer te betreuren door een ongeval met een zelfrijdende auto van Tesla, maar dit werd niet gemeld toen Tesla medio mei voor 1,5 miljard dollar aan aandelen uitgaf. Op dit moment verkocht topman Elon Musk 1,5 dollar van zijn eigen aandelen in het bedrijf, zonder iets te zeggen over het dodelijke slachtoffer door een ongeluk met een Tesla-auto.

Nieuwe aandelen Tesla na ongeluk: de tijdlijn

De tijdlijn begon op 7 mei, toen een 40-jarige bestuurder van een Tesla-auto overleed toen zijn zelfrijdende auto op de oplegger van een vrachtwagen botste. Op 18 mei, 11 dagen later, was dit ongeluk nog niet bekend gemaakt bij het publiek. Tesla zelf wist er al wel van en besloot voor zo’n 2 miljard dollar aan Tesla-aandelen op de markt te brengen. Het ging grotendeels om nieuwe aandelen, maar ook om aandelen van de topman van het bedrijf. Dat er iemand overleden was in een zelfrijdende auto van Tesla, werd pas op 30 juni bekend gemaakt. Het aandeel Tesla opende de dag erna meteen lager op 206 dollar, maar dit werd snel hersteld.

De verdediging van Tesla

Volgens het autobedrijf zelf is de tijdlijn rondom het ongeluk misleidend. Volgens de autofabrikant was bij de aandelenuitgifte een (algemene) zin opgenomen waarin Tesla ervan op de hoogte bracht dat de autofabrikant aansprakelijkheidsclaims te verwerken zou kunnen krijgen. Volgens het bedrijf zelf zou dit voldoende zijn om beleggers te informeren, maar hier zijn velen het uiteraard niet mee eens. Ook stelt het bedrijf dat de aandelenuitgifte nog niet op de hoogte was van de precieze achtergrond van de crash. Of dit echt het geval is met 11 dagen tussen de crash en de aandelenuitgifte in, is niet bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *