Wat werkelijk niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurde de afgelopen dagen met de nieuwe Tesla Model 3. Het aantal inschrijvingen dat binnenkwam voor deze nieuwe elektrische auto, overtrof de stoutste verwachtingen. Zelf Tesla topman Elon Musk had deze toevloed niet verwacht.

Pas in 2018 in Europa

Tesla zet met de Model 3 haar vierde automodel in de markt. De auto zelf zal naar verwachting pas eind 2017 voor het eerst leverbaar zijn en in de loop van 2018 ook naar Europa komen. Het wordt het eerste model van de Amerikaanse fabrikant dat voor een veel grotere groep automobilisten betaalbaar zal zijn. Werden de eerdere Tesla modellen nog voor minimaal 70.000 dollar verkocht, de Model 3 zal ‘slechts’ 35.000 dollar gaan kosten.

Een regen aan inschrijvingen

In feite is de Tesla Model 3 nog een auto in ontwikkeling. De presentatie die vorige week donderdag plaatsvond, zal daarom nog worden gevolgd door een ‘Presentatie deel 2’. Desondanks regende het inschrijvingen in een volume dat niemand voor mogelijk had gehouden. Op zondagochtend 3 april stond het aantal inschrijvingen al op 253.000 exemplaren. Iedereen die op de auto inschrijft moet 1.000 dollar inleggen. Teruggave is mogelijk als de potentiële koper er toch vanaf ziet. Maar met het aantal reserveringen dat het merk nu binnengekregen heeft, haalt Tesla een kwart miljard dollar aan financiering in huis.

De onzekerheden

Zorgen bestaan er nog wel. Hoe zal de Amerikaanse overheid subsidiëren als de productie over het maximaal te subsidiëren aantal van 200.000 exemplaren heen gaat? Ook heeft Tesla nog nooit auto’s in zulke grote volumes gebouwd. Hoe het bedrijf dit gaat doen moet nog worden afgewacht.
Ook bij de concurrentie zal het succes van Tesla leiden tot onzekerheid. General Motors, Nissan, Audi en BMW komen binnenkort allemaal met een betaalbaar elektrisch model. Deze auto’s zullen in een met de Tesla Model 3 vergelijkbare prijsklasse liggen. Hoe zal de verkoop bij deze merken van start gaan nu Tesla de markt al op zo’n overweldigende wijze heeft afgeroomd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *