Door een run op veilige staatsobligaties, is de tienjaarsrente op Nederlandse staatsleningen tot onder het nulpunt gedrukt. Dit betekent dat investeerders geen geld verdienen aan de leningen, maar hier voor het eerst in de historie geld voor moeten betalen. In feite leggen zij geld toe op de middelen die ze in de obligaties steken, in plaats van hier geld voor te krijgen.

Tienjaarsrente onder nul: de cijfers

Het effectieve rendement op Nederlandse staatsobligaties met een korte looptijd van tien jaar zakte op woensdag rond 11 uur naar min 0,005 procent. Hiermee was voor het eerst sprake van een negatieve rente, die aangeeft dat beleggers meer geld betalen voor de veilige obligatie dan ze in de komende jaren aan inkomsten op de rentebetalingen van de lening kunnen krijgen. Vlak na de dip herstelde het rentepercentage zich licht, maar kwam het percentage alsnog in de min met -0,004.

Nederland is overigens niet het eerste land met een negatief rentepercentage voor staatsobligaties, want vorige maand gebeurde hetzelfde met de Duitse tienjarige staatslening.

De oorzaak van de negatieve rente

De lage rente van staatsobligaties, die nu dus is gedaald tot onder het nulpunt, wordt vooral veroorzaakt omdat er veel gespaard wordt en weinig wordt geïnvesteerd. Daarnaast werken veel Europese banken aan opkoopprogramma’s voor staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Niet alleen binnen Europa gaat het slecht met de rentepercentages, ook buiten Europa is dit het geval. In Amerika staan de rentepercentages bijvoorbeeld ook op ongekend laag niveau, terwijl het rendement op alle Zwitserse staatsleningen tot en met de lening met een looptijd van 50 jaar, negatief is.

De lage rente maakt het aantrekkelijk voor overheden om geld te lenen, maar het zet bepaalde branches wel onder druk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pensioenfondsen en verzekeraars, die helaas niet profiteren van de lage rentepercentages en last hebben van de lage rente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *