Sinds een week kunnen beleggers handelen op de beurs van Myanmar. Wat deze beurs zo uniek maakt, is het feit dat de beurs slechts één aandeel kent. De Yangon Stock Exchange, zoals de beurs genoemd wordt, opende drie maanden geleden al de deuren. Tot die tijd waren er geen aandelen op de beurs te vinden, maar een week geleden was het eindelijk zo ver.

Het bedrijf First Myanmar Investment, een van de grootste ondernemingen van het land, kreeg een aandeel op de gloednieuwe beurs van Myanmar. De onderneming investeert voornamelijk in ondernemingen die zich richten op financiële diensten, vastgoed en gezondheidszorg en doet het erg goed in het land. Het is dan ook niet zo gek dat dit bedrijf het eerste aandeel op de nieuwe beurs kreeg, die op dit moment nog slechts één aandeel heeft.

Een groot succes op eerste beursgang

De eerste beursgang van Myanmar bleek een groot succes te zijn. Er waren veel foutmeldingen en de beursgang ging niet echt soepel, maar uiteindelijk wisselden er wel bijna 113.000 aandelen van eigenaar op de eerste dag. Hierdoor steeg First Myanmar Investment tegen het einde van de dag bijna in twintig procent in waarde en maakte het aandeel ook op maandag nog flinke winst.

Op dit moment is de plaatselijke beurs van Myanmar alleen nog toegankelijk voor inwoners van het land. Of dit in de toekomst zal veranderen, is nog onduidelijk. Het is dus niet zeker of de beurs ook voor andere beleggers toegankelijk wordt.

Tweede bedrijf voor beursgang staat al klaar

Hoewel er nu nog maar één aandeel te vinden is op de beurs van Myanmar, staat het tweede bedrijf al wel in de startblokken voor een beursgang. Het gaat om Thilawa SEZ Holdings: een onderneming die erg belangrijk is in een nieuwe industriële zone in Myanmar. Deze industriële zone wordt deels door de overheid en deels door een Japans consortium geëxploiteerd.

De reden dat het land nu pas een eigen beurs krijgt, heeft te maken met het politieke klimaat van enkele jaren geleden. In de afgelopen decennia stond de economie van het land onder druk, toen het leger met harde hand regeerde. In 2011 werd een einde gemaakt aan dit regime en werden er vele economische hervormingen doorgevoerd, waardoor een eigen beurs nu wel mogelijk is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *