De spanning was afgelopen week haast te snijden. Zou de FED overgaan tot renteverhoging of niet? Voorstanders meenden dat het hoog tijd werd. Een hogere rente past immers bij een goed draaiende Amerikaanse economie. Tegenstanders van een renteverhoging wezen op problemen in de opkomende landen en hoopten op uitstel van renteverhoging.

Onzekerheid drukt zwaar op de beurzen

De onzekerheid zette afgelopen vrijdag ook de beurshandel op een laag pitje. In Amsterdam sloot hierdoor de AEX 1,4 procent lager, in Brussel sloot de Bel20 0,9 procent lager en ook op Wall Street liet de Dow Jones een lichte daling van 0,1 procent zien. 64 economen die om hun visie werden gevraagd, gaven aan dit jaar zeker een renteverhoging te verwachten. Daar voegden ze wel aan toe dat een volgende verhoging mogelijk tot lente 2016 op zich zou kunnen laten wachten.

Beleggers versus economen

Waar het aankwam op de verwachting tot renteverhoging, werd ook een steeds duidelijker onderscheid zichtbaar tussen beleggers en economen. Beleggers zagen bij de FED nog te veel onzekerheid om na 7 jaar nullijn de rente te gaan verhogen. Bovendien bleek uit futures-contracten dat de kans op een renteverhoging in één maand tijd was teruggelopen van 45 procent naar 25 procent. Economen daarentegen schatten de moed van de FED een stuk hoger in en verwachtten een verhoging die op kon lopen naar 0,5 procent.

Opkomende economieën hopen op snelle renteverhoging

Centrale bankiers uit opkomende economieën als Indonesië en Peru uitten vorige week donderdag hun frustratie over de onzekerheid rondom het beleid van de FED. Zij lieten weten dat een renteverhoging wat hun betreft niet snel genoeg kon worden doorgevoerd. De onzekerheid die nu rond het al of niet nemen van een rentestap is ontstaan, heeft naar de mening van deze centrale bankiers meer schade veroorzaakt dan een renteverhoging zelf zal doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *