De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaren weer winst gemaakt en dit is voor het eerst sinds enkele jaren dat dit gebeurt. Het bedrijf boekte goede resultaten, mede dankzij goedkope brandstof en een goedkope euro. De luchtvaatcombinatie maakte vorige week de positieve cijfers bekend.

Weer winst voor Air France-KLM: de cijfers

De nettowinst van Air France-KLM kwam in 2015 uit op maar liefst 118 miljoen euro, tegenover een verlies van 225 miljoen euro in het jaar 2014. Ook het operationele resultaat van het bedrijf verbeterde en wel van 129 miljoen euro negatief in 2014 naar 816 miljoen euro positief in het jaar 2015. De reden dat de winst en het operationele resultaat zijn gestegen, heeft te maken met de lagere brandstofprijzen en een goedkopere euro.

De omzet van Air France-KLM verbeterde met 4,6 procent naar 26,1 miljard euro. Als de lange staking in Frankrijk in 2014 en de goedkope euro buiten beschouwing worden gelaten, groeide de omzet van het bedrijf met 3,3 procent. In dit geval werd de omzetstijging voornamelijk gestuwd door een gunstige wisselkoers.

Lage olieprijs is gunstig voor Air France-KLM
De vliegmaatschappij profiteerde flink van de gedaalde olieprijs, hoewel de prijs van kerosine niet één op één meebeweegt met de prijs van ruwe olie. Of consumenten goedkopere vliegtickets kunnen krijgen door de dalende prijs van olie, is dan ook nog niet bekend.

Brandstof wordt namelijk ruim van tevoren ingekocht, zodat vliegmaatschappijen zich kunnen indekken tegen eventuele prijsstijgingen van de brandstof. Daar staat tegenover dat er niet geprofiteerd wordt als de prijzen van brandstof dalen, simpelweg omdat er dan al veel brandstof ingekocht is. Daarnaast drukte de dure dollar, die gebruikt wordt om olie te betalen, de prijsdaling van olie ook voor een groot deel. Desondanks was Air France-KLM het afgelopen jaar bijna een half miljard euro minder kwijt aan brandstof in vergelijking met het jaar 2014. Dit betreft een daling van bijna 7 procent, die naar verwachting nog door zal lopen in het jaar 2016.

Volgens KLM-topman Elbers is het nog niet nodig om de vlag uit te hangen, maar is een kleine glimlach wel op zijn plaats door de positieve cijfers van de luchtvaartcombinatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *