Vopak verkoopt opslagcapaciteit voor olieproducten en andere vloeibare chemische stoffen. Terwijl veel bedrijven door de lage olieprijzen hun winsten sterk zien dalen, neemt de winst bij Vopak alleen maar toe.

Volle tanks, hoog dividend

De tanks van Vopak zitten bijna helemaal vol. Het bedrijf bezit wereldwijd zo’n zeventig opslaglocaties die samen ruimte bieden aan meer dan twee keer de dagelijkse wereldproductie van olie. De volle tanks zorgden voor flinke inkomsten en leidden voor beleggers tot een topdividend. De winst van Vopak steeg in 2015 met 14 procent tot ruim 282 miljoen euro. Dit levert elke aandeelhouder een opvallend hoog dividend op van 1 euro per aandeel.

Vraag naar opslagcapaciteit erg groot

De werking van de oliemarkt is sterk in het voordeel van Vopak. Waar andere spelers door de overproductie hun winsten zien verdwijnen, neemt de vraag naar opslagcapaciteit juist steeds verder toe. Bovendien wordt er meer door handelaren gespeculeerd. Dit zorgt voor het vasthouden van voorraden en verdere toename van de vraag naar opslagcapaciteit. Zelfs in Azië waar de economie stagneert, nam toch de vraag naar opslagcapaciteit toe.

Beleggers en analisten zijn verheugd

Beleggers reageerden verheugd op de mooie cijfers die op 26 februari bekend werden gemaakt. Het aandeel schoot op die dag met 5,4 procent omhoog. De stijging zette ook afgelopen maandag door, toen kwam er op de koers nog 46 cent bij.
De cijfers van Vopak stemmen ook analisten tevreden. Zo verhoogde de Amerikaanse investeringsbank Jefferies het koersdoel voor Vopak van 48 euro naar 50 euro. De bank handhaafde daarbij haar koopadvies. De prestaties van Vopak zijn beter dan verwacht en bovendien straalt de verwachting van een blijvende hoge bezettingsgraad veel vertrouwen voor de toekomst uit.
Het jaar 2016 begon voor Vopak direct al goed, want de vraag naar opslagcapaciteit bleek nog hoger dan in 2015 het geval was. Dat de opslagcapaciteit aan land geleidelijk op begint te raken, wordt zichtbaar door het toenemend aantal ankerende tankers voor de kust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *