De farmaceutische industrie komt geregeld in het nieuws door geboekte vooruitgang met nieuwe medicijnen. Vaak zijn dit geneesmiddelen die een doorbraak vormen bij de behandeling van levensbedreigende ziektes zoals kanker. Deze nieuwe medicijnen betekenen vaak een grote stap vooruit.

Stilstand bij financieel minder interessante medicijnen

De nieuwe geneesmiddelen brengen bij de farmaceuten veel geld in het laadje. Bovendien wordt de ontwikkeling van kankermedicijnen momenteel nog verder versneld. In een internationale samenwerking tussen de medische industrie en behandelende artsen, is afgesproken dat experimentele kankermedicijnen mogen worden ingezet bij patiënten in ruil voor informatie over hun herstel. Wat wereldwijd achterblijft is de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die uit financieel oogpunt wat minder interessant zijn. Logisch natuurlijk, want de wet van vraag en aanbod doet in dit verband haar werk. Toch ontstaan langzamerhand problemen. Vooral op het gebied van antibiotica.

Steeds meer mensen overlijden

Steeds vaker overlijden mensen doordat bestaande antibiotica niet meer (goed) werken. In 2015 werd hun aantal wereldwijd geschat op 700.000 mensen. Tot wereldwijde schrik deed zich in april een eerste geval van totale resistentie tegen antibiotica voor in de Verenigde Staten. Wetenschappers wijzen op het risico dat deze resistentie zich snel kan gaan verspreiden. Om toch effectief te kunnen behandelen zijn snel nieuwe medicijnen nodig. Tot nu toe hikt de medische industrie echter tegen de hoge kosten aan.

Ontwikkeling stimuleren met een heffing

De Britse econoom Jim O’Neill stelt dat het aantal mensen dat als gevolg van resistentie in de komende 35 jaar overlijdt, kan oplopen tot 10 miljoen. Hierbij gaat hij ervan uit dat er niets aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica wordt gedaan. O’Neill maakt sinds 2015 deel uit van het Britse kabinet en doet voorstellen om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica te stimuleren. Hij presenteerde onlangs een slim voorstel. Dit gaat ervan uit dat je kosten kunt verlagen door niet-ontwikkelende farmaceuten met een kleine heffing te belasten. De wél-ontwikkelende farmaceuten kunnen vervolgens hun kosten met de heffing verrekenen. Zij komen hierdoor met hun kosten relatief lager uit. Het plan is door enkele grote farmaceuten goed ontvangen. GSK en Sanofi zouden voorstander zijn, terwijl Merck het plan niet zo ziet zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *