Als mensen die succesvol hun pensioen bij elkaar hebben gespaard je één tip mogen geven, dan is het wel om je uitgavenpatroon niet evenredig met je loon mee te laten groeien. Juist door bepaalde gewoontes te laten zoals ze zijn is het goed mogelijk dat je de uiteindelijke doelen die je voor jezelf staat ook echt kunt halen. Er zijn een aantal belangrijke voorbeelden die kunnen werken. Om hierbij wat hulp te krijgen is het goed om de methodes van zij die succes hadden te volgen. Het is immers bewezen dat door deze stappen te zetten veel mogelijk is.

Inkomsten versus uitgaven

Er is een goede reden om je uitgavepatroon in de hand te houden. Wanneer je namelijk realistisch naar je pensioen gaat kijken, dan kom je er al snel achter dat er flink wat geld voor nodig is om dit naar alle redelijkheid voor elkaar te krijgen. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gesteld dat tussen de twintig en vijfentwintig procent van al het loon dat je in je leven verdient tenminste nodig is om je pensioenjaren te kunnen bekostigen. Dit zal in je jonge jaren een flinke opgave zijn. Wanneer je ouder wordt, wordt dit echter minder lastig. Je hebt dan immers meer loon, maar net zoveel kosten.

Beter dan verwacht

Mensen die op deze manier succesvol hun pensioen bij elkaar spaarden komen bijna allemaal tot de conclusie dat zij uiteindelijk nog veel beter uitkwamen dan zij vooraf hadden verwacht. Het bleek na enige tijd mogelijk om zelfs meer te sparen dan de doelstelling die zij ooit hadden gesteld. Wel is het van belang om vervolgens niet naar de andere kant door te staan, zo stellen zij. Het is slim om geleidelijk de bedragen die je spaart voor je pensioen iets te verhogen. Dit maakt het uiteindelijk een stuk comfortabeler, zowel nu als in de toekomst wanneer je van je pensioen gaat genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *