Als je begint met investeren, moet je eerst een belangrijke keuze maken. Zo moet je afwegen of je jouw investeringen zelf wil beheren, of liever iemand inhuurt om jouw beleggingsportefeuille bij te houden. Op deze pagina lees je van welke voordelen je profiteert als je jouw investeringen zelf bijhoudt door jouw beleggingsportefeuille helemaal zelf te beheren.

Voordeel 1: je hebt minder kosten

Als je iemand inhuurt om jouw portefeuille te beheren, betaal je hier uiteraard geld voor. Sommige mensen vinden dit de kosten helemaal waard, maar je moet er wel rekening mee houden dat je veel geld uit moet geven om jouw beleggingsportefeuille aan iemand anders over te laten. Zeker als je zelf ook veel kennis hebt met betrekking tot beleggingen, is het eigenlijk zonde om zo veel geld uit te geven aan een beheerder voor jouw portefeuille.

Voordeel 2: je hebt meer vrijheid

Als iemand anders jouw beleggingen beheert, kun je er alsnog voor kiezen om alle beslissingen zelf te maken. In principe zou je dus net zo veel vrijheid moeten hebben als wanneer je jouw beleggingen zelf beheert, maar in de praktijk is dit niet het geval. Beheert iemand anders jouw portefeuille, dan kun je er rekening mee houden dat deze persoon je advies gaat geven als je beleggingen wil doen. Door dit advies kun je gaan twijfelen over jouw investeringen en uiteindelijk beslissen de investering toch niet te doen, dus het advies heeft zeker invloed op jouw keuzes. Wil je meer vrijheid, dan kun je beter alles zelf doen en helemaal niemand bij jouw investeringen betrekken.

Voordeel 3: je bent zelf actiever bezig met beleggen

Wie zelf zijn of haar beleggingsportefeuille bijhoudt, is veel actiever bezig met beleggen. Is beleggen je hobby, dan betekent dit dat je actiever bezig bent met jouw favoriete bezigheid. Vind je het belangrijk om meer te leren over beleggen, dan is het zelf bezig zijn met beleggingen een goede manier om jouw kennisniveau te vergroten. Besteed je alles uit, dan is het meer iets wat op de achtergrond gebeurt en waar jij eigenlijk niet echt mee bezig bent.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *