In Nederland is het mogelijk om een eigen loterij te organiseren, bijvoorbeeld om wat extra geld binnen te brengen bij je sportvereniging, extra inkomsten te verzamelen voor de kerk of een goed doel te steunen. Wil je zelf een loterij organiseren, dan moet jouw loterij wel aan enkele eisen voldoen om een vergunning te krijgen. Welke eisen dit zijn, lees je op deze pagina.

Eis #1: de loterij steunt geen commerciƫle doeleinden

Je mag geen loterij organiseren als deze loterij bepaalde commerciƫle doelen ondersteunt. Is dit wel het geval, dan krijg je geen vergunning en mag je de loterij niet laten plaatsvinden.

Eis #2: deelnemers hebben geen invloed op de uitslag

Een loterij moet natuurlijk eerlijk zijn en om hiervoor te zorgen, mogen de deelnemers van de loterij geen invloed hebben op de uitslag van de trekking. Je moet kunnen aantonen dat het om een eerlijke loterij gaat, waarbij er willekeurig een winnend lot getrokken wordt.

Eis #3: de opbrengst wordt besteed aan goede doelen

De opbrengst van een loterij moet altijd besteed worden aan goede doelen en mag dus niet in de eigen zak belanden. Een goed doel is bijvoorbeeld ook het bouwen van een nieuwe sportkantine voor de voetbalvereniging of het binnenhalen van extra inkomsten voor de kerk. Je hoeft dus niet per se een bestaand goed doel te steunen, maar je moet wel iets goeds doen met het geld dat je krijgt van de loterij.

Eis #4: de kosten mogen maximaal 50% bedragen

De kosten die je moet betalen om de loterij te organiseren, mogen maximaal 50% van de totale omzet bedragen. De rest van de omzet gaat naar het goede doel of de goede doelen die je steunt met de loterij, zodat je ook echt geld binnenhaalt met jouw loterij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *