Werken is een belangrijk onderdeel van het menselijk leven. De manier waarop de mens met werk omgaat verandert voortdurend. Was het ooit voor de mens pure noodzaak om als jager/verzamelaar de dagen te vullen, daar is tegenwoordig zingeving bijvoorbeeld een hele belangrijke factor. De reden waarom je werkt is een zeer belangrijk onderdeel van de keuze voor de studie die je volgt en het werk dat je gaat doen. Om je hierbij te helpen is het dus ook belangrijk dat je weet waar je over na moet denken als je een keuze maakt. Dit voorkomt dat je in een negatieve spiraal terechtkomt.

Houd alle opties open

Wanneer je een keuze moet gaan maken, kies dan voor een opleiding of baan waarbij je zoveel mogelijk opties openhoudt. De kans dat je de baan die je op je twintigste hebt op je veertigste nog hebt is immers tegenwoordig niet zo heel groot meer. Er zijn zelfs als speculaties dat de mens in de toekomst tot wel driemaal van baan moet verwisselen in zijn werkzame leven. Het is dus ook belangrijk dat je je hierop voorbereidt door het zo breed mogelijk te houden. Zo kom je niet in de problemen op het moment dat een baan wegvalt.

Blijf je ontwikkelen

Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je jezelf blijft uitdagen. Wanneer mensen aangeven dat ze vooral dingen willen doen die ze leuk vinden, dan is dit vaak hetgeen waar ze op doelen. Ze willen er zeker van zijn dat ze over enige tijd nog net zoveel voldoening uit het werk halen als ze doen in de beginperiode. Het is echter goed mogelijk dat er aan een bepaalde baan een bovengrens zit. Daarom is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen op allerlei fronten. Dit hoeft niet alleen door studie, maar kan bijvoorbeeld ook door veel reizen worden gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *